« vissza

Aggasztó a helyzet nyugdíjfronton

2014.október.21.
A hazai nyugdíjrendszer a következő másfél évtizedben egyensúlyban maradhat, azonban 2030-tól a rendszerben meglévő feszültségek kiéleződnek. A fiatalabb korosztályból mintegy 1 millió fő hiányzik, ami azt jelenti, hogy bármennyit is dolgoznak is ezek az emberek, csak jóval kevesebb járulékot lehet majd beszedni a teljes nyugdíjrendszer fenntartására. A megoldás Botos Katalin szerint az, ha a 30-as generáció elkezd öngondoskodás formájában megtakarítani, míg az állam részéről a gyermekvállalás és a foglalkoztatás terén kellene előrelépni - derült ki a Ma Reggel című műsorból. Orbán Viktor az Idősügyi Tanács múlt heti nyitóülésén azt mondta, hogy a kormány egyik legfontosabb feladatának a nyugdíjak értékállóságának fenntartását tartja. Többek között erről is beszélt Botos Katalin közgazdász egy műsorban. A közgazdász-professzor szerint a kormány próbál mindent megtenni, hogy 2030-ig a nyugdíjrendszer fenntartható legyen, ezért szorgalmazzák azt is, hogy minél több idősebb ember dolgozzon. Viszont az óriási kihívás, hogy a fiatal korosztályból, az 1980-as évekhez képest mintegy 1 millió fő hiányzik. Világos, hogy amikor ez a korosztály munkába áll, akármeddig dolgozik és fizeti a járulékot, ez összességében kevesebb lesz. Így elkerülhetetlen, hogy 2030 után a nyugdíjrendszerrel ne legyen probléma. Amennyiben feltesszük azt, hogy a mindenkori járulékokból finanszírozzák a járandóságokat, akkor a kevesebb járulékbevétel miatt a biztosítási elv alapján nagyon fel kell készülnünk erre az időszakra. A szakértő szerint két megoldás lehet erre a helyzetre. Az egyik az, hogy a fiatalabb generációnak (30-as éveiben járó generációnak) minél hamarabb el kell kezdenie takarékoskodni. A befizetett járulékokból lehet állami nyugdíjra számítani, de "az lesz annyi, amennyi", ezt kell öngondoskodási formákból kiegészíteni. Botos Katalin szerint a másik lehetőség, hogy a kettős járulékot fizető embereknél, akik gyermeket is nevelnek, azoknak a nyugdíjában el kellene ismerni a tett erőfeszítéseket. Botos Katalin szerint az utóbbi évtizedek tapasztalata is azt mutatja, hogy rosszabb helyzetben is vállaltak gyermeket az emberek, a mai szociális ellátórendszer és az állam hozzáállása lehetővé teszi a gyermekvállalást. A problémák inkább egzisztenciális, egészségügyi, karrier és pártalálási oldalon kell keresi, ezeken feltétlenül segíteni kellene, ha azt akarjuk, hogy emelkedjen a gyermekvállalási kedv, és a tervezett gyermekek meg is szülessenek. Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/aggaszto_a_helyzet_nyugdijfronton.204674.html
HÍREK
Fogalomtár

ÖN IS CSAK HALLGATJA EZEKET A HÍREKET VAGY CSELEKSZIK IS?

Amennyiben Ön teljes képet szeretne kapni arról, hogy milyen körülmények befolyásolják az Ön jövőbeli nyugdíját, INGYENESEN töltse le a Nyugdíjról egyszerűen című tanulmányunkat!

! Amit a fentiekben leírtunk, az csak egy töredéke azon okoknak, amelyek miatt nem biztos az Ön elfogadható nyugellátása idősebb korában. A további okokat két részes INGYENES tanulmányunkban megtalálja.

? Miért kell nekünk az Ön telefonszáma?
EGYSZER felhívjuk Önt telefonon, hogy megkérdezhessük véleményét az olvasottakkal kapcsolatban.